BENG-berekening (energielabels nieuwbouw)

BENG Berekening

Vanaf januari 2021 verplicht voor de vergunningsaanvraag bij
woningen en utiliteitsgebouwen.

BENG is de afkorting voor ‘Bijna EnergieNeutraal Gebouw’ en is sinds januari 2021 een verplichte vereiste bij vergunningsaanvragen. Voorheen stond dit bekend als de EPC-berekening. Deze berekening analyseert de energetische prestaties van gebouwen en vormt de basis voor het verkrijgen van de bijbehorende energielabel(s).

Energieprestatie voor gebouwen

De BENG-berekening, gebaseerd op de NTA8800-richtlijnen, bepaalt de energieprestatie van zowel woningen als utiliteitsgebouwen. Vanaf 1 januari 2021 is deze berekening verplicht gesteld voor vergunningsaanvragen van nieuwbouwprojecten, zowel voor woningen als utiliteitsgebouwen. Bovendien is een BENG-berekening noodzakelijk voor het verkrijgen van een energielabel voor bestaande gebouwen. Bij 1energielabel beschikken we over gecertificeerde specialisten die expertise bieden voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen op het gebied van duurzaamheid.

Waarom een BENG-berekening?

Met een BENG-berekening toont u aan dat uw woning(bouw) voldoet aan de energie-eisen van het bouwbesluit, een cruciale stap voor uw vergunningsaanvraag. Zonder deze correcte berekening wordt uw aanvraag niet behandeld, wat vertraging en extra kosten met zich meebrengt. Een BENG-certificaat is zelfs vereist voor verhuur of verkoop. Door ons vanaf het begin bij uw certificaataanvraag te betrekken, verplicht bij het indienen van een Omgevingsvergunning voor de Activiteit Bouwen, kunnen we niet alleen de noodzakelijke BENG-berekening verzorgen, maar ook advies geven tijdens de bouw. Zo blijft u op de hoogte van eventuele impact op de BENG-berekening bij veranderingen, waarmee problemen bij oplevering worden voorkomen.

BENG-berekeningen zijn niet alleen een vereiste geworden in veel landen en regio’s vanwege wettelijke voorschriften, maar ze bieden ook talloze voordelen. Ze helpen bij het ontwerpen van energiezuinige gebouwen met lagere energiekosten, een betere binnenklimaatkwaliteit en verminderde CO2-uitstoot. Bovendien dragen ze bij aan de mondiale inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan en duurzaamheid te bevorderen.

Contact

1energielabel
Euroweg 11
9351 EM, Leek
KVK: 89697278

Online offerte aanvragen

Voor particulieren en bedrijven