Sinds januari 2023 is het verplicht voor kantoorpanden om minstens energielabel C te hebben.
WAT KUN JE DOEN?
Het is handig om eerst via EP-online te checken welk energielabel jouw kantoorpand op dit moment heeft. Bij energielabel A,B en C is geen actie vereist. Het pand voldoet dan aan alle eisen en richtlijnen. Heeft het pand energielabel D/G of geen energielabel? Dan wordt het tijd om hier iets aan te doen!
BIJ ENERGIELABEL D/G
Het pand heeft in dit geval al een energielabel, maar deze voldoet niet aan de huidige eisen en richtlijnen. Een laag energielabel betekent dat het pand niet energiezuinig is. Door te verduurzamen kun je je energielabel verbeteren. Welke verduurzamingsmaatregelen het efficiëntst zijn voor het verbeteren van het label kan per utiliteit verschillen, daarom is het raadzaam om een verduurzamingsadvies aan te vragen.
PAND ZONDER ENERGIELABEL
Wanneer het kantoorpand nog helemaal geen energielabel heeft kun je deze bij ons aanvragen. Een van onze EP-adviseurs komt dan langs op locatie om een meting van het kantoor te maken. Op basis van deze gegevens wordt er een energielabel opgesteld.
VOORKOM EEN BOETE
Wanneer jouw kantoor niet voldoet aan de huidige eisen kun je een boete of zelfs (tijdelijke) sluiting van het pand riskeren. Wees er dus op tijd bij en neem contact met ons op!
Veelgestelde vragen
Een energielabel voor kantoorpanden is een certificaat dat de energieprestatie van een gebouw classificeert op een schaal van A tot G. Het geeft aan hoe energiezuinig het gebouw is.
Ja, sinds 1 januari 2023 is het verplicht voor eigenaren van kantoorpanden om een geldig energielabel te hebben.
U kunt een energielabel voor uw kantoorpand verkrijgen door een gecertificeerd energieadviseur in te schakelen. Deze adviseur voert een inspectie uit van het pand en stelt het energielabel vast.
Een energielabel voor kantoorpanden is tien jaar geldig.
Het niet hebben van een geldig energielabel voor uw kantoorpand kan leiden tot boetes en dwangsommen. Het is belangrijk om tijdig een energielabel te verkrijgen om wettelijke naleving te waarborgen.
Een goed energielabel kan leiden tot lagere energiekosten, een comfortabeler werkomgeving voor werknemers, een verbeterde milieuvriendelijkheid van het pand en een hogere waarde van het vastgoed.
Enkele mogelijke maatregelen zijn het verbeteren van isolatie, het vervangen van verouderde verwarmings- en koelsystemen door energiezuinigere alternatieven, het installeren van energiezuinige verlichting en het gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie.